Waarom een interieurarchitect?

Een interieurarchitect kijkt net even anders, dat is ons vak. Zo kan de interieurarchitect ruimte creëren in kleine ruimtes of juist wat meer warmte en gezelligheid in grote open ruimtes. Door slim en creatief om te gaan met die ruimte. En vaak door dingen te doen waaraan u zelf nooit  had gedacht.
Out of the box denken!

Titelbescherming

In de interieurbranche heb je vaak te maken met verschillende termen. Je kunt interieurstylist zijn, maar ook interieurontwerper of interieurarchitect. Probeer het verschil maar eens uit te leggen tussen een interieurarchitect en een interieur -stylist, -ontwerper, -designer, -adviseur etc. Ik heb het op veel manieren geprobeerd; met woorden, beeld en tekst. Maar het kwartje valt altijd als ik zeg:

Ken je dat programma Kopen zonder kijken? Met Bob en Roos? “oooooooohhh dus jij bent eigenlijk die Bob!”

Hilarisch als dat gebeurd, de volgende keer het gesprek maar beginnen met die uitleg neem ik me voor. Dus ja, ik ben die Bob en niet die Roos. Ik zou het liefst de hele boel slopen en opnieuw beginnen. Ik zie altijd mogelijkheden en opties voor hoe het beter kan. Ik ben een architect die van binnen naar buiten kijkt. Starten bij het gebruik van het interieur en daarna bekijken hoe de buitenkant daarop aansluit. De kleuren en behangetjes komen later.

En over dat TV programma… tja, niet alles is wat het lijkt. Probeer los te komen van de trends en ontdek je eigen smaak. Hoe zou jij willen wonen?

Wist jij dat: Het beroep van een interieurarchitect beschermd is? Om mijzelf interieurarchitect te mogen noemen heb ik een Bachelor of Arts (BA) behaald aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle, één van de acht kunstacademies (hbo+) in Nederland die interieurarchitecten opleiden. Het systeem van titelbescherming houdt in dat alleen degene die als architect, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect of interieurarchitect staat ingeschreven in het architectenregister, de betreffende titel mag voeren. De naam Binnenhuisarchitect mag ook, alleen doet die naam vermoeden dat ik alleen naar de binnenkant kijk. Een interieurarchitect werkt volgens het bouwbesluit, is op de hoogte van de Nederlandse regelgeving rondom bouw en weet wat technisch haalbaar is tijdens een verbouwing.

Het belangrijkste verschil is dat een ontwerper een vrij beroep is en dus geen beschermde titel heeft. Iedereen mag zich interieurontwerper, -adviseur of -stylist noemen. Naast de werkzaamheden verschilt ook daarin het vak van interieurarchitect met dat van een interieurstylist: Zoals de naam eigenlijk al zegt, houdt een stylist zich bezig met de styling van – in dit geval – je interieur. Een interieurstylist is iemand die zorgt voor een sfeervolle inrichting van woningen, kantoren, winkels of andere soorten ruimtes. Interieurstylisten geven advies over onder andere kleurgebruik, type en stijl van meubels, materiaalgebruik en verlichting.

Zorgen uit handen

Een verbouwing kost veel energie. Het ís ook nogal wat: de verantwoordelijkheid over de planning en het budget. U spreekt de taal niet van de aannemer, heeft geen verstand van materialen en wat dingen zouden moeten kosten of hoeveel tijd iets inneemt. Dit kunt u laten begeleiden door de interieurarchitect. Die heeft kennis van materialen. Die heeft goede contacten als het gaat om de uitvoering. En die weet wat dingen kosten. Met een interieurarchitect slaapt u een stuk rustiger.

Kostenbesparing

Nou denkt u misschien dat is raar, kostenbesparing? Een interieurarchitect kost toch ook geld? Klopt. Een interieurarchitect is niet gratis en toch kan het u uiteindelijk geld besparen.

  • U loopt niet uit de planning.
  • De juiste vakmensen worden ingezet.
  • Een interieurarchitect krijgt vaak speciale inkoopkortingen die in uw voordeel werken.
  • Alles op maat en rekening gehouden met uw budget.

Tijdsbesparing

Een interieurarchitect bespaart u veel tijd. Niet alleen letterlijk uw uren natuurlijk. Maar ook in het gehele traject. Doordat de interieurarchitect het overzicht heeft, kunnen de werkzaamheden naadloos op elkaar aansluiten.

Geïnteresseerd in wat Sooph voor u kan betekenen?