Menu

Van WOII kazerne tot industrieel woonhuis

Middenin ‘t Vaneker ligt Zuidkamp. Deze militaire basis speelde een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van Nederland. Het gebied is vanaf 1940 als paviljoenkazerne gebouwd door de bezetter. De opzet van de kazerne is gebaseerd op een Twentse buurtschap in een essen- en kampenlandschap. Zodat het vanuit de lucht niet herkenbaar was als militair terrein. Het resultaat? Een zeer kleinschalig landschap. De bebouwing sluit aan op de lokale Twentse traditie met baksteenarchitectuur onder pannendaken, donkergroen geverfde houten delen en raamluiken.

De ruim honderd gebouwen dienden voor verblijf, werk en ontspanning. De gebouwen zijn zoveel mogelijk onopvallend qua ligging en stijl gebouwd en met een duidelijke, landelijke uitstraling. Na 1945 heeft de natuur zo’n 50 jaar ongestoord haar gang kunnen gaan. Hierdoor is een prachtig en uniek gebied ontstaan met een sterk cultuurhistorisch karakter. In totaal staan er nu nog ruim 40 van deze historische panden op ‘t Vaneker. Het grootste deel van de panden is inmiddels verkocht. Dit is een van de laatste. (Bron: funda)

Wij hebben een herbestemmingsontwerp gemaakt om dit historische pand om te toveren tot een modern woonhuis met een industriële look. Het huis krijgt hele hoge plafonds, een enorme woonkeuken en sfeervolle woonkamer. De oude industriële details zijn bewaard gebleven waardoor een deel van de historie nog terug te zien is in het interieur. De verbouwing is nog in volle gang dus binnenkort meer foto’s van het eindresultaat.