Menu

Van WOII kazerne tot industrieel woonhuis

Middenin ‘t Vaneker ligt Zuidkamp. Deze militaire basis speelde een belangrijke rol in de militaire geschiedenis van Nederland. Het gebied is vanaf 1940 als paviljoenkazerne gebouwd door de bezetter. De opzet van de kazerne is gebaseerd op een Twentse buurtschap in een essen- en kampenlandschap. Zodat het vanuit de lucht niet herkenbaar was als militair terrein. De bebouwing sluit aan op de lokale Twentse traditie met baksteenarchitectuur onder pannendaken, donkergroen geverfde houten delen en raamluiken.

De ruim honderd gebouwen dienden voor verblijf, werk en ontspanning. De gebouwen zijn zoveel mogelijk onopvallend qua ligging en stijl gebouwd en met een duidelijke, landelijke uitstraling. Na 1945 heeft de natuur zo’n 50 jaar ongestoord haar gang kunnen gaan. Hierdoor is een prachtig en uniek gebied ontstaan met een sterk cultuurhistorisch karakter. In totaal staan er nu nog ruim 40 van deze historische panden op ‘t Vaneker. (Bron: funda)

Wij hebben een interieurontwerp mogen maken waarin dit historische pand omgetoverd word tot een modern woonhuis met een industriële look. We hebben ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp het hele plan opnieuw onder de loep genomen: We hebben geschoven met de muren, trap en Interieurfuncties en gekeken naar een mooie verhouding voor elke ruimte. Daarna hebben we het interieur opnieuw ontworpen en uitgewerkt. Het huis krijgt veel maatwerk oplossingen, hele hoge plafonds, een enorme woonkeuken en gezellige woonkamer. De oude industriële details zijn bewaard gebleven waardoor een deel van de historie nog terug te zien is in het interieur. De verbouwing is nog in volle gang dus binnenkort meer foto’s van het eindresultaat.