Menu

Bungalow in het bos

In de bossen tussen Gorssel en Joppe is een nieuwbouw bungalow gebouwd die helemaal op gaat in het glooiende landschap. De houten gevel zal in de tijd de kleur van de omliggende bomen aannemen en het vele glas weerspiegeld de omliggende natuur.

Als interieurarchitect ben ik bij dit project betrokken geraakt vanaf het moment dat de architect het eerste ontwerp van de buitenzijde af had. Zodra de afmetingen van de buitenschil bekend zijn kan er gekeken worden naar de indeling van het interieur, de architect heeft dan meestal al een concept getekend voor de plek van de badkamer, keuken en slaapkamers. Samen met de opdrachtgevers bekijk is of ze tevreden zijn over de afmeting, locatie van de functies en de indeling. Zo hebben we in dit project meerdere opstellingen voor de keuken bekeken, de indeling van de badkamer veranderd en de routing naar de slaapkamers. Een groot vraagstuk voor deze woning was de scheiding tussen woonkamer en keuken. De opdrachtgevers willen dit graag kunnen afscheiden maar toch contact houden. Na vele opties te hebben bekeken zijn we gekomen tot deze scheidingswand. Hierdoor is een open verbinding met de keuken gecreëerd maar wel met privacy voor de woonkamer.

Na de nieuwe indeling te hebben bepaald zijn we door gegaan met onderwerpen als elektra- en verlichtingsplannen, kleuren en materialen en maatwerk meubilair.

Wanneer je de oprijlaan op komt rijden lijkt er een bescheiden gebouw te staan tussen al dat groen, maar schijn bedriegt. Het gebouw heeft een diepte van wel 26 meter en is 9.5 meter breed! De begane grond biedt ruimte aan een woongedeelte, keuken en bijkeuken, 2 kamers en een badkamer. Daar komt nog eens bij dat een gedeelte van de woning is onder kelderd! De benedenverdieping biedt nog eens ruimte aan 3 kamers, een badkamer en de techniekruimte. In deze ruimte bevinden zicht de grondwarmtepomp en de balansventilatie. Het landschap loopt aan de rechter zijde van het gebouw geleidelijk af tot een diepte van 4 meter waardoor je op de benedenverdieping een prachtig uitzicht hebt op de begroeide heuvel.

Door het gebruik van veel glas in deze woning ontstaat er een bijzonder contact tussen binnen en buiten. De buitenruimte is een onderdeel geworden van het interieur. De kozijnen zijn bijna een schilderijlijst voor het prachtige uitzicht. Ook de tuin is prachtig ‘natuurlijk’ aangelegd en versterkt de vormen van de architectuur.

Ontwerp architectuur: Robert Slot Slot architectuur, Uitvoering: Bouwbedrijf Siemensma, Installateur: Doetinchem CV, Fotografie door Alex Mesquita Photo’s. Landschapsarchitecte Jacqueline Collou en grondbedrijf de Poorte Joppe