Menu

De ontwerpkosten meefinancieren

sooph interieur

Als je geluk hebt vind je een woonhuis of kantoor waar je direct in kan trekken zonder te hoeven verbouwen. Maar de kans is groter dan je toch een aanpassing wil doen aan de badkamer, keuken of vloer. Of dat je een nieuwbouw woonhuis wilt bouwen dat iets unieker is dan standaard. Die verbouwing kan je meefinancieren in je hypotheek. Maar wat kan nou wel en wat kan je niet betalen uit een bouwdepot?

Als je een woning gaat (ver)bouwen, kun je dat (deels) financieren met je hypotheek. Je bepaalt samen met je hypotheekadviseur hoeveel geld je nodig hebt voor de verbouw of renovatie van een bestaande woning of de bouw van je nieuwbouwwoning. Vervolgens stort je geldverstrekker dit bedrag op een aparte rekening: het bouwdepot. Van daaruit worden de facturen voor de bouw of verbouw betaald.

Particulier

De kosten van de (interieur)architect kan je ook mee financieren met je woning. Op die manier maakt het bedrag van de architect deel uit van je hypotheek. Bij de raming van jouw verbouwingskosten moet dit onderdeel dus zeker niet vergeten worden, het is namelijk een onderdeel van de totale verbouwing.

Tip: Het komt vaak voor dat tijdens de verbouwing er extra aanpassing moeten worden gemaakt voor onvoorziene problemen of omdat je toch een luxere keuken wilt. Dat heet meerwerk. Je betaalt hier extra voor, maar je kunt de kosten meefinancieren in je hypotheek en betalen vanuit het bouwdepot. Houd hier rekening mee in je begroting! Wil je juist bepaalde zaken uit het bouwplan schrappen? Dan heb je te maken met minderwerk.

En hoe zit dat zakelijk?

Alle kosten die je maakt voor de inrichting van een kantoor dat je beroepsmatig gebruikt, zijn in principe aftrekbaar. De BTW over deze kosten is terugvorderbaar. Maar je moet ze wel kunnen bewijzen. Dit kan aan de hand van facturen of eventueel andere bewijsstukken. ‘In het zwart’ betaalde kosten voldoen hier dus niet aan.

Voor de verbouwing of inrichting van je kantoor gaat het dan over de kosten gemaakt door aannemers, je interieurarchitect, aankoop van meubilair, decoratie enz. Vraag aan je boekhouder om voor jou na te rekenen hoe het kostenplaatje voor jouw zaak er precies zal uitzien.

Voor meer informatie lees: art. 49 van het WIB 92 Bron: Knab, kosten-architect.nl, werkspot.nl nononsensedesign.be

Maak snel een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en ontvang een gratis offerte